What Are the Effects of Too Much Sun Exposureback view of a woman in a flower field holding the back of her hat
För mycket exponering för solen kan leda till rynkor och åldersfläckar när huden blir fodrad, missfärgad och läderig. Det ökar också din risk att utveckla olika cancerformer, till exempel melanom. När de flesta utvecklar rynkor eller åldersfläckar letar de efter sätt att lättare dem. Standardmetoden är att använda kemiska skal och andra behandlingar som tillfälligt kan lysa upp huden och minska utseendet på synliga tecken på åldrande. Naturliga ingredienser kan emellertid tjäna som säkra alternativ för dessa produkter med små eller inga biverkningar. Det är därför som bär säkerhetskläder och solhat är tillrådliga, särskilt när du går ut.

Vad kan det orsaka?

Exponering för solens ultravioletta strålar kan orsaka hudcancer. Nu antyder en ny studie att upprepad exponering för ultravioletta strålar från garvning kan skada ditt hjärta. Studier visar att exponering för ultravioletta strålar under en garvningslampa kan försvaga ditt immunsystem och skada ditt DNA. Forskarna fann att människor som utsatte sig för tre sessioner med ultraviolett strålbehandling (inom en vecka) var mer benägna att uppvisa symtom på depression än de som inte gjorde det.

Faror med exponering för solen

Exponering för ultraviolett strålning, en av de primära källorna till D -vitamin, kan vara farlig. Vissa av dessa faror inkluderar hudcancer och hjärtproblem. Ju mer exponering du måste för UV -strålar i garvning, till exempel, desto mer troligt är det att din hud kommer att skadas och att ditt immunsystem kommer att försvagas, vilket gör dig mer mottaglig för vissa sjukdomar som depression. Ultraviolett strålning har också visat sig skada DNA, vilket leder till solrelaterade hälsorisker senare i livet.

Hudskada

Ett sätt ultraviolett strålning tros orsaka hudcancer är genom att direkt skada ditt DNA. Ultraviolett ljus kan också skada cellerna som utgör det yttersta skiktet i din hud. Med tiden kan detta leda till rynkor och ett läderigt utseende. Solbränna spelar också en roll i hudcancer när de utlöser ett immunsystemets svar i kroppen som kan orsaka inflammation och skada vävnader. På lång sikt kan detta leda till hudcancer om ditt immunsystem är överarbetat från för många solbränna.

Hjärtrelaterade problem

Exponering för ultraviolett strålning kan också utgöra risker för människor som redan har hjärtsjukdomar som förmaksflimmer och högt blodtryck. Det tros att ultraviolett strålning kan leda till att artärerna härdar hos människor som har hjärtproblem. Detta kan göra det svårare för dem att pumpa blod och öka risken för stroke. Exponering för UV -ljus kan också vara relaterad till andra cirkulationsförhållanden såsom åderbråck, spindelår och trasiga kapillärer.

DNA -skada

UV -strålar Kan också få ditt DNA att mutera och skada det genetiska materialet i dina celler. Detta kan leda till hudcancer, ögonproblem som grå starr och immunsystemrelaterade sjukdomar som multipel skleros. Människor som arbetar utomhus regelbundet är mest utsatta för några av dessa problem på grund av den ständiga exponeringen för UV -strålar. Men människor som tillbringar för mycket tid på inomhusbrunningssalonger eller använder sollampor är också i riskzonen. UV -strålning och depression Det finns mycket pågående forskning som försöker skapa en koppling mellan UV -strålning och depression. Medan vissa studier visar att denna typ av ljus kan orsaka depression hos människor som inte har en historia av sjukdomen, tyder andra studier på ingen koppling mellan de två.

Uttorkning

Exponering för solljus kan också leda till uttorkning, vilket kan orsaka trötthet och irritabilitet. Oxiderade kolesterolnivåer kan vara orsaken till detta. Dessutom, när du utsätts för UV -strålar regelbundet, producerar din kropp vitamin D lagrad i levern. Därför kan exponering för ytterligare ultraviolett ljus göra vitamin D svårare för din lever att bearbeta, vilket kan få dig att känna dig trött. Ultraviolett strålning är bara en av de många saker som kan få ett fall av blues. Dessutom kan det finnas andra faktorer till hands som orsakar din depression, såsom stress, ångest eller dålig kost och träningsvanor. Det är därför att bära skyddskläder och solskyddande hattar är fördelaktiga för dig. Kom ihåg att alltid hålla dig hydratiserad och säker från solens värme!
Effects of too much sun exposure