santa claus talking to a kid

Vem är jultomten? Den lyckliga, rotund man som tar med på julafton till barn över hela världen. Men hur kom han till existens? Som var den här mystiska figuren som har blivit en julsymbol För människor från alla länder och kulturer? I den här artikeln kommer vi att utforska ursprunget till jultomten och hans roll i att fira semestern.

Vem är jultomten?

Har du någonsin undrat vem mannen i den röda kostymen är vem som ger presenter till barn? Vet du faktiskt till och med att det finns många olika legender om honom? Mannen i den röda kostymen har varit känd med flera namn och är baserad på olika legender (se ruta). Vem är dock jultomten? Santa Claus är en vitskäggig man klädd i rött som ger presenter och godsaker till barn runt om i världen på jul. Den här gamla mannen bär en röd hatt som täcker hans skalliga huvud och bär en stor väska som innehåller leksaker för flickor och pojkar. Denna typ, glada ande dök först upp för cirka 350 år sedan i 1500 -talet Finland. Han föddes natten före jul efter att en man vid namn Klaus stod upp från sin säng för att ta mat till sina medbybor. Men det fanns ingen mat kvar, och folket var hungriga. Klaus kände sig så illa att han bestämde sig för att ge alla sin arbetares extra pengar som belöning för deras hårda arbete i år.

Vad gör han?

Jultomten är mannen som tar dig med dina presenter vid jul. Han åker sin flygande släde som dras av ren, stannar vid miljoner hem på en enda natt och ger varje barn hundratals presenter för att göra dem lyckliga. På julafton kommer jultomten in i alla hus genom skorstenen.

Hur är han?

Santa Claus bär en röd kostym och har ett rosigt ansikte som blir ljusrött när han skrattar. Han är kort, knubbig, jolly och alltid lycklig. Hans långa vita skägg täcker hela bröstet och faller ner på sin gröna sammetrock.

Mannen med många namn

De många namnen på jultomten är St. Nicholas, Father Christmas och Père Noël. Han har många namn eftersom han firas i många länder. St Nicholas är namnet på jultomten i Holland och Belgien; Father Christmas är ett namn han fick från England, och Père Noël betyder jultomten i Frankrike.

Var bor han?

Jultomten kommer ner i skorstenen och flyger tillbaka på sin släde som dras av ren. Han ses inte offentligt när han lever ett mycket livligt liv, men en dag varje år tar han av sig sin röda kappa och tar på sig en brun mantel och tillbringar tid med barn. Hans favoritplats att bo är på Nordpolen.

Hur firas han?

Den viktigaste jultomtenfirandet idag är i USA, där en stor parad äger rum med musik, dans, söta pälsdjur och naturligtvis - Santa Claus! Alla bär röda och har kul på den speciella natten.