The Star Wars Films Throughout the YearsThe Star Wars Films Throughout the YearsThe Star Wars Films Throughout the YearsThe Star Wars Films Throughout the Years

Star Wars är en serie American Epic Space Opera Media -franchise. Den första filmen i serien, Star Wars, släpptes den 25 maj 1977. Filmen blev ett världsomspännande popkulturfenomen. Denna framgång ledde till två uppföljare, släppta med tre års intervall. Varje uppföljningsfilm har följts av en uppsättning spin-off-filmer, som äger rum i samma kontinuitet som huvudfilmserien. De första sju filmerna utgör den ursprungliga Star Wars -trilogin, som allmänt anses vara en av de största trilogierna i biohistorien. De tre prequel -filmerna, också skrivna av Lucas, citeras också ofta bland de bästa av alla tider och tillsammans har tagit med sig blockbusterfilmer till en ny nivå av framträdande och box office -framgång. Officiellt licensierat genom Star Wars Legends -märket har andra berättelser släppts i olika medier eller som kompletterande material till befintliga filmer.

Star Wars -filmernas enorma popularitet

Star Wars Films har samlat tjugotvå Academy Awards och fyra hundra trettiotvå nomineringar. Filmerna fick utmärkelser med totalt åtta speciella Achievement Academy Awards. Bundet med Harry Potter Film Series för de flesta priser som vann av en filmfranchise hittills. Tillsammans är Star Wars Sequel Trilogy en av de mest kritikerrosade filmserierna genom tiderna. Rotten Tomatoes, en granskningsaggregat, rapporterar att alla Star Wars -filmer kombinerade har 96% godkännande.

Lista över Star Wars -filmer

Detta är listan över alla officiellt släppta filmer i Star Wars -franchisen. Flera andra verk är inställda i Star Wars -universum men anses inte vara en del av den officiella kanonen. Dessa kategoriseras som "Star Wars Legends".

Original trilogi

Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) Detta är den första filmen i serien av Star Wars -filmer. Det var den 25 maj 1977, då de släppte filmen. George Lucas regisserade filmen, och Lucas och Lawrence Kasdan skriver historien. Berättelsen äger rum i en fiktiv galax där Luke Skywalker och prinsessan Leia försöker rädda universum från de onda krafterna i Darth Vader och kejsaren Palpatine. Filmen blev ett världsomspännande popkulturfenomen. Denna framgång ledde till uppföljningsfilmer med tre års intervall. Slutligen slutfördes trilogin med frisläppandet av Jedi -återkomsten 1983.

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) Det släpptes ursprungligen den 21 maj 1980. Det leddes av Irvin Kershner och skriven av Leigh Brackett och Lawrence Kasdan. Historien äger rum ungefär en tredjedel av vägen genom sagan. Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca och prinsessan Leia är nu imperialistiska flyktingar som jagar av Darth Vader och imperiet.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) Filmen släpptes ursprungligen den 25 maj 1983. Den var regisserad av Richard Marquand och skriven av George Lucas. Historien äger rum ungefär en tredjedel av vägen genom sagan. Luke Skywalker, Han Solo, Princess Leia, Chewbacca, Lando Calrissian, Darth Vader och Rebel Alliance kämpar mot Death Star II innan den kan verkställa deras styre.

Prequel trilogi

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) Detta är den första filmen i serien av Star Wars -filmer. Det släpptes ursprungligen den 19 maj 1999. Det var regisserat av George Lucas och skriven av George Lucas och Jonathan Hales. Historien äger rum före någon annan i sagan, innan Jedi till och med hade funnits. Det handlar om hur Darth Vader Kom till, en ung pojke som hette Anakin Skywalker, och hans resa till den mörka sidan. Stjärnorna Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd och Ian McDiarmid.
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) Detta är den andra filmen i serien av Star Wars -filmer. Det släpptes ursprungligen den 16 maj 2002. Berättelsen äger rum tio år efter händelserna i "The Phantom Menace". Nu är Anakin Skywalker en ung man som hjälper Obi-Wan Kenobi att undersöka ett mordförsök på senator Amidala, Anakins tidigare Padawan. Berättelsen äger rum i "Jedi -templet" och omgivande områden i Coruscant.
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) Detta är den tredje filmen i serien av Star Stars -filmer. Det släpptes ursprungligen den 19 maj 2005. Berättelsen äger rum tre år i "prequel" -tiden. Vi hittar Anakin Skywalker nu en Jedi Knight under Obi-Wan Kenobi och Padmé Amidalas skydd. Han är också i hemlighet gift med henne; De kan dock inte vara tillsammans på grund av Jedi -koden mot bilaga. De gömmer sig helt klart från sin vän blev fiendens Lord Darth Sidious, ansvarig för att mörda Anakins gamla mästare, dåvarande senator, Qui-Gon Jinn, och bakom alla dess plottvridningar som att tvinga honom att bli en "Jedi-hjälte".

Uppföljningstrilogi

Star Wars Episode VII - The Force Awakens (2015) Det släpptes ursprungligen den 18 december 2015. Det var regisserat av J.J. Abrams och skriven av Lawrence Kasdan & J.J. Abrams med Michael Arndts berättelse. Historien äger rum cirka 30 år efter återkomsten av Jedi (ROTJ). En motståndspilot vid namn Poe Dameron samarbetar med en Stormtrooper -avhoppare och en rensare för att rädda en prinsessa från en första orderbeslutare som heter Kylo Ren. Då måste de försöka förstöra ett olycksbådande vapen som kallas Starkiller Base innan det förstör dem alla, även om det betyder att spendera sitt sista ess i hålet, en droid med namnet BB-8.
Star Wars Episode VIII - The Last Jedi (2017) Den här filmen släpptes den 15 december 2017. Den var regisserad av Rian Johnson och skriven av Rian Johnson och Ram Bergman. Historien äger rum ungefär ett år efter att Force Awakens (TFA). Rey följer upp med Luke Skywalker, som hon träffade i slutet av TFA, för att lära sig mer om hans sena mentor Darth Vader. Samtidigt fungerar Kylo Ren som ledare för en första ordning splinterfraktion som planerar att besegra både Leia Organas motstånd såväl som vad som finns kvar av dess misslyckade föregångare, allt medan han lär sig mer om sin kraftfulla men instabila kraft som kallas "The Force". Filmen ligger på Skywalker Home Planet of Tatooine för en betydande stridsscen och slutar i ett gammalt Jedi -tempel.
Star Wars Episode IX - The Rise of Skywalker (2019) Detta är den tredje filmen i serien av Star Wars -filmer. Det leddes av Colin Trevorrow och skriven av Rian Johnson och Chris Terrio. Rey har nu anslutit sig till Luke Skywalkers nya uppror för att slåss mot Kylo Ren första ordning; Samtidigt vaknar Finn upp från sin koma bara för att ta reda på att han hade förvandlats mot alla odds till en Stormtrooper.
Star Wars Anthology - Rogue One (2016) Rogue One är den första filmen i en ny serie Star Wars -filmer som heter "Anthology Series". Det släpptes ursprungligen den 16 december 2016. Donnie Yen spelar Chirrut îmwe, en blind krigare munk som vill stjäla planer för Death Star tillsammans med sin mästare Baze Malbus och Imperial Defector Pilot Bodhi Rook. Samtidigt leder Jyn Erso en upprorgrupp för att få information från regissören Orson Krennic när Superweapon närmar sig slutförande.
Star Wars Anthology - Solo (2018) Solo är den andra filmen i en ny serie Star Wars -filmer som heter "Anthology Series". Historien äger rum strax efter ett nytt hopp (ANH). Han Solo rekryteras av en ung Jedi som heter Luke Skywalker, Lando Calrissian och Chewbacca; De måste alla arbeta för brottet Lord Jabba Desilijic Tiure för att betala av betydande skulder som Han har samlat under åren.
Star wars films